Happy glaze: culinary ceramics fire up Art Food 2016+

semestralny
Autor: Dorota Ziaja
prof. Czesława Frejlich
2016

Dorota Ziaja (studentka KPE) - uczestnikiem warsztatów Art Food 2016 - projekt „Foodllery"
W ramach projektu Art Food 2016 młodzi projektanci spotkali się na trzytygodniowych warsztatach w Polskich Fabrykach Porcelany "Ćmielów" i "Chodzież" S.A. Podczas warsztatów, zrealizowali wzory, które zaprojektowali w pracowniach uczelnianych. Warsztaty odbyły się pod opieką Marka Cecuły - lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga. W ramach warsztatów w fabryce w Ćmielowie studenci zetknęli się z profesjonalnym projektowaniem i produkcją porcelany. Projekty opracowane były na zajęciach uczelnianych przez cały semestr letni. Obejmowały min. udział w warsztatach projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych pod kierunkiem prof. Czesławy Frejlich (WFP ASP w Krakowie) i prof. Irvina Teppera (Pratt Institute, New York, Industrial Design & Fine Arts). W trakcie pracy zastanawiano się nad aspektami spożywania posiłków oraz nad tym, jak smak i sposób przyrządzania wpływają na formy serwowania potraw. Celem Art Food jest edukacja projektowa wkraczająca w obszar produkcji (fabryka w Ćmielowie)
Dla studentów warsztaty były unikalną szansą poznania całościowego procesu projektowania - od powstawania koncepcji po produkcję, od wstępnych rozmów z klientem, po ścisłą współpracę z producentem. Zdobyte doświadczenia są ważne dla dalszego rozwoju kariery zawodowej - projekt wspiera drogę studentów do pracy w branży wzornictwa przemysłowego.
Efekty warsztatów Art Food zostały zaprezentowane na przedpremierowym pokazie w krakowskiej Alchemii 21 i 22 lipca br., a od 4 do 30 października ekspozycję prac młodych projektantów będzie można oglądać w Galerii ASP "Schody". Równolegle w ostatnim tygodniu października drugi komplet naczyń będzie prezentowany w nowojorskiej galerii David Weeks Studio (od 18 do 21 października 2016). Dwie główne ekspozycje uzupełni prezentacja w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie (od 10 do 30 listopada 2016 r.), gdzie naczynia stworzone podczas warsztatów będą pokazywane wraz z wybranymi pracami z poprzednich edycji projektu.

fot. materiały promocyjne Art Food 2016


Sukcesy